Dyrektor generalny Boeinga Dave Calhoun ustąpi ze stanowiska do końca roku

Dziesiątki problemów wykrytych podczas audytu Boeinga 737 Max

02:42

Dyrektor generalny Boeinga Dave Calhoun ustępuje ze stanowiska. Wstrząsy w zarządzaniu mają miejsce w momencie zmagania się producenta samolotów z problemami produkcyjnymi i: przedmuch panelu drzwi w powietrzu na jednym z samolotów Boeing 737 Max 9 wywołało kontrolę regulacyjną.

W poniedziałkowym oświadczeniu firma podała, że ​​Calhoun pozostanie na swoim stanowisku do końca 2024 r., aby „poprowadzić Boeinga przez cały rok i zakończyć najważniejsze prace mające na celu ustabilizowanie i ustawienie firmy na przyszłość”.

Wstrząsy w kierownictwie kończą się trudnymi miesiącami dla producenta samolotów w związku z kontrolą po tym, jak samolot linii Alaska Airlines został zmuszony do podjęcia awaryjne lądowanie w styczniu po tym, jak wypaliła się wtyczka w drzwiach kilka minut po odlocie. W lutym panel ekspertów ds. lotnictwa zebrał się z inicjatywy organów regulacyjnych znaleziony że Boeing „brakował świadomości wskaźników związanych z bezpieczeństwem na wszystkich poziomach”.

Boeing poinformował w poniedziałek także, że prezes zarządu Larry Kellner nie będzie ubiegał się o reelekcję na dorocznym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki. Dodała, że ​​wybrała Steve’a Mollenkopfa na następcę Kellnera na stanowisku niezależnego przewodniczącego zarządu.

Jak podała spółka, Mollenkopf pokieruje zarządem przy wyborze kolejnego dyrektora generalnego Boeinga.

—To rozwijająca się historia i będzie aktualizowana.

Zrodlo